torstai 15. lokakuuta 2009

15.10 - jo toinen päivä elämässäni, kun nolasin itseni kansainvälisten miekkailijoiden edessä kyykkyvastahyökkäyksellä

15.10

Teoria

Principles of fencing didactic

1. Discipline and working activity
- Understanding the excercise what the coach proposes
- When learning the fencing movements the fencers should not only know how to perform but also understand the tactical meaning.
- An activ attitude towards training is necessary.
- A coach should be an expert in his/her sport.
- An athlete should have hunger to win.

2. Demonstration
- Verbal instructions are important.
- Description should be short, clear and consetrating on the method of execution.
- The rhytm should first be normal, then slow and - if necessary - the execution can be split in parts.
- It’s useful to use books, pictures, mirrors, videos etc.

3. Repetition and systematic word
- Repetition is the bases of all learning - but it should be purposeful
- Repetition loses its meaning if the fencers becomes tired

4, Accessibility and graduation of difficulty
- Too easy excercises are boring and too difficult exercises and discouraging
- This is a problem for the coach: there are different people in the group
- From easy to difficult; from known to unknown; from simple to compoused; from short to long; from slow to fast AND then vise versa!
- A fencer should always work in a different speed than the opponent - slowlier or faster!

5. Consolidation and perfection
- Improving the motor habits
- In the beginning the movemenent is executed in a “standard situation”. After, the fencer should be able to act in every kind of situations.

6. Individualitation
- It’s a basic biological law that everyone is different. The coach should treat everyone differently, particulary in the latest tate of their development.
- A fencer should adapt their personality to the coach in order to have a successful working relation.

7. Uniting theory and practise
- All the useful information from books, people and articles should be treated properly and the conclusions of all the practical experiment in training work, competitions and observations should be analyzed and used in order to improve the methods.

VASTAHYÖKKÄYKSET

Teoria: Vastahyökäyksen paras paikka on, kun vastustaja odottaa väistöripostia. Eli vastustaja on saanut kuvan, että kyseessä on puolustava ja perääntyvä miekkailija. Väistön voi jopa aloittaa ja jatkaa vastahyökkäykseen.

Oppositiovastahyökkäykset:
- Valmentaja tähtää kylkeen, miekkailija pistää vatsaan.
- Valmentaja tähtää vatsaan, miekkailija pistää kylkeen (supinaatio ja pronaatio molemmat toimivat).
- Valmentaja tähtää yläulkolinjaan (miekkailijan terän oltava jossakin muualla, esim. alalinjassa), miekkailija pistää sikstioppisitiossa.
- Valmentaja tähtää yläsisälinjaan, miekkailija pistää kvarttioppositiossa.

Molempien jalkatyönä syöksy. Tärkeää miekkailijan suorituksessa mm. kärjen hallinta ja kärsivällisyys jalkojen liikkeen kanssa. LIIKKEEN SUUNTAUDUTTAVA ETEENPÄIN!

Valmentajan jalkatyön on hyvä olla askelsyöksy, helpottaa oikeaa rytmitystä.

Yritin kokeilla harjotusta, jossa ensin miekkailija tekee väistön ja sitten vastahyökkäyksen. Ei toimi. Yhdistettyä hyökkäystä vastaan on aivan sama vastahyökätä heti alkuun.

Sitten halusin kokeilla vähän vastahyökkäyspaikan rakentamista eli hyökkäyksen provosoimista. Esim. sidonnasta paino, iso valmistelu ja linjan avaus toimivat hyvin.

Vartalovältöt

1. Kyykkyvastahyökkäys
VAROITUS!!!!!!!
Tätä harjoitusta tehdessä voivat housut ratketa kokonaan! Se on ikävää jo täällä, kun joutuu salista yläkertaan hilppasemaan puolikkaila housuilla, mutta pahemminki voisi käydä, jos olisi vaikka tilassa, jossa uusien housujen hakeminen olisi kilometrien matkan päässä. Treenasinpa muuten sitten yöhousuilla loppupäivän, ku toiset verkkarit oli just ulkona kuivumassa pesun jäljiltä.
Asiaan:
-Valmentaja hyökkää ylös. Kyykkyvastahyökkäyksen oltava nopea ja ehdottomasti alettava kädellä. Kokillia voi nostaa mahdollisimman ylös, jotta se samalla blokkaisi vastustajan terän.

2. Sivuttaissyöksy (Elkää naurako, ku en tiiä oikeita termejä : ( )
- Valmentaja hyökkää kylkeen. Miekkailija tekee sivuttaisen syöksyn: siis ojentaa ensin kätensä pistoon ja “syöksyy” takajalkansa sivulle, siis oikeakätisenä vasemmalle.
Ihan uusi minulle.

3.Ristiaskeleella (tämä, mitä meilläki on paljo harjoteltu)
-Valmentaja hyökkää sisälinjaan (ylös tai alas). Miekkailija ojentaa kätensä, ottaa takajalalla ristiaskelen (sivulle, ei 180 asteen käännöstä niin kuin allekirjoittanut).
Erona siihen, mitä minä oon oppinut: kokilli paljon kärkeä alempana, oman vatsan korkeudella. Terät eivät välttämättä ole vastakkain ollenkaan siis. Mutta perustelu: “jos kokilli ei blokkaa, käsi blokkaa”. Kuki tuli opettamaan tätä Johnille niin, että Kuki hyökkäsi hitaasti miekan kanssa ja John väisti ensin kädellä.

Tunsinpa olevani pro ku näitä tehtiin, harvinaista. Onnistu ihan hyvin minulta, Johnilta ei aluksi. Ollaan vissiin lopulta näitä treenattu jonkun verran.



Muuta:
- Haluaisin koota hyvistä opariharjotuksista jonkun kirjasen harjotuksiin Wikin ohella. Olisi minusta kätevä. En kyllä tiiä, mistä löydän aikaa, joten jos jollakin on tekemisen puute, saa tehdä sen minun puolesta. Ja sitten nämä meidän harjotukset voisi tietenkin saattaa Wikiin.
- Jonkinlaista käsitystä alkaa olla tästä lajista jo kehittynyt täällä. Muutamakin puute meidän harjottelussa on täällä ilmenny.
- Vesna on pölliny minun kynän, törkeetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti