perjantai 4. syyskuuta 2009

3.9 ja 4.9 aamutreenin saldoa

4.9 Aamutreeni

Miekkailuaiheisista alkulämmittelyistä:

- Kun tehdään jalkatyötä rivissä valmentajan signaalien mukaan (niin kuin meilläkin tehdään), ensimmäinen miekkailija reagoi signaaliin, toinen miekkailija ensimmäisen reaktioon, kolmas toisen jne. Näin valmentajalla on mahdollisuus tarkkailla kaikkia erikseen.
- Peili on tärkeä apuväline
- Pistotyynyharjoituksissa kehitetään tarkkuutta, nopeutta ja tekniikkaa
Esim. valmentaja voi osoittaa joka pistoa varten eri kohdan tyynystä;
Esim2. (anaerobinen harjoitus): syöksy, ylös, syöksy, ylös… (Hetkinen, eikö tämä olisi aerobinen?)

Miekkailuaiheiset pelit:
- Kehittävät tasapainoa ja liikkeen luontevuutta (tai näin Anna käsitti…)

1. Valmentaja käskee (kaikille tuttu)

2. Valmentaja kertoo miekkailijoille pitkän liikesarjan, joka heidän tulee toistaa. Vääristä sarjoista rangaistaan. Minusta tämä oli järjetön harjoitus, mutta voisi toimia, jos liikesarjaa esimerkiksi kasvatettaisiin liike liikkeeltä.

3. Maski asetetaan roikkumaan tikapuille väärinpäin. Miekkailijat seisovat n. kuuden metrin päässä. Valmentaja sanoo miekkailijan numeron ja heittää tennispallon häntä kohti. Miekkailija ottaa pallon kiinni ja vie sen maskin sisälle. Vain miekkailuliikkeitä saa käyttää, eli siis miekkailija ottaa pallon esim. syöksyllä ja liikkuu esim. askelin ja tipauttaa pallon esim. syöksyllä. Palloja voi olla käytössä useita.

4. Penkillä toisiaan vasten on kaksi miekkailijaa asekädet vastakkain. Kumpikin yrittää saada toisen putoamaan. Eli esim. miekkailija voi nopeasti perääntymällä saada toisen menettämään tasapainonsa.

5. Miekkailijat ovat vastakkain. Toinen yrittää miekkailuliikkeiden avulla läpsäistä toista asekäteen omalla asekädellään. Liike edestakaisin on sallittua, ja osuttavan tulee säilyttää etäisyys. Läpsystä vaihto.

6. Miekkailijat ovat valmentajan ympärillä ringissä. Valmentaja sanoo miekkailijan nimen, ja heittää (lento-)pallon, jonka miekkailija ottaa sopivan miekkailuliikkeen avulla kiinni. Valmentaja voi myös huijata ja olla heittämättä palloa!
Muunnos: Jos valmentaja heittää pallon suoraan, käytetään kiinni ottamiseen syöksyä. Jos pallo heitetään lattian kautta, tulee käyttää askelsyöksyä.

7. Miekkailijat seisovat ringissä.Valmentajalla on pitkä keppi (miekka varmaan ois ihan passeli). Hän nimeää yhden miekkailijan ja päästää kepistä irti. Nimetyn miekkailijan tulee ottaa keppi kiinni miekkailuliikkeen avulla.

8. Harjoitus on kuulemma erittäin hyvä myös aikuisille (vaikka minusta edellisetkin olisivat). Miekkailijat ovat varoasennossa aseiden kanssa. Valmentaja heittää renkaita, joita miekkailijat ottavat miekan avulla kiinni.

9. Hanskannappauspeli. Muistuttaa meidän hanskannappaustamme. Toinen miekkailija koittaa saada napattua hanskan maasta, ja toinen koittaa ehtiä läpsäistä nappaajaa ennen tämän karkaamista. Roolit on päätetty ennalta. Nappaajan roolissa oleva ei suoraan nappaa hanskaa, vaan alkaa tehdä miekkailuliikkeitä (ja muitakin, esim. kääntyilee varoasennossa). Yhtäkkiä hän sieppaa hanskan ja lähtee vetämään, toinen koittaa tulla peässä läpsimään.

Hollantilainen Sebastian kertoi lisäksi heidän käyttämästään pelistä, jossa miekkailijat seuraavat valmentajan signaaleja mutta eivät liikettä. Meillä on taidettu vastaavaa joskus käyttääkin.

Kohti valmentamista

Pidimme myös ensimmäiset “oparit”, joissa keskityttiin aivan perusasioihin. Oikeastaanhan meille ei vielä olla opetettu mitään oparien pitämisestä. Minä tietenkin vedin liian kauhella vauhdilla uutta asiaa, kun pääsin aloittamaan opareiden pitämisen Kuki oppilaana. Muusta kuin liian nopeasta etenemisestä Kuki ei huomauttanut.

Ruotsin maajoukkuevalmentajana työskentelvä Dimitri Lei (tms..-.-) oli seuraava oppilaani. Hän korjasi valmentamisestani kaksi asiaa. Vaatimukseni yhdeksänkymmenen asteen kulmasta jalkaterien välillä on kuulemma virheellinen. Takajalan tulee osoittaa hieman sisäänpäin, mutta polvien välillä pitää olla 90 asteen kulma. Toinen virhe oli, kun näytin pistolle signaalin askeleella eteenpäin. Askelta ei kuulemma saisi ottaa, sillä etäisyys kutistuu silloin liian lyhyeksi. Toisaalta ruotsalainen vaati todella lyhyttä etäisyyttä itse oparia pitäessään.

Dima halusi pitää minulle oparia. Lyhyen etäisyyden lisäksi uutta oli pistosignaali. “Dima” veti kättä vaakatasoon vähän priimityyliin, jolloin piti ojentaa käsi. Sitten valmentaja otti askeleen taaksepäin, ja minun piti tehdä syöksy.

Monista tekemistäni virheistä olinkin jo tietoinen.Osa Diman korjauksista oli kuitenkin aivan erilaisia kuin odotin. Minulta korjattiin muun muassa
- käden liika kiertyminen varoasennossa (oikea paikka on puoli yksi)
- liian leveä varoasento (jalat lähemmäksi toisiaan)
- vartalo liikaa kiertynyt myötäpäivään (tätä en odottanut)
- pistossa käsi taipuu liian ulos (pitäisi taipua ylös)

Liikkumisestani ei tullut kommentteja kumma kyllä. Sikstiasennosta sai jopa kehuja.

“Dima” muuten innostui siitä, kun osaan ruotsia ja kehuin hänen alkuperäisestä kotimaastani Uzbekista näkemiäni kuvia. Minut on nyt kutsuttu Ruotsin ja Tanskan maajoukkueen yhteisiin harjoituksiin :D:D Voi tosin olla, että kutsu peruuntuu, kun Dima tajuaa, että en ehkä olekaan huippumiekkailija. Kutsu oli muutenkin muotoa “Luulen, että se voisi onnistua, vaikka oikeastaan harjoitukset ovat vain maajoukkueen miekkailijoille…” :D

Muuta:
Kävin juoksemassa. Ei tehnyt hyvää jaloille.
Kuki synnyttänee pian, sillä elefantit odottavat vauvoja kaksi ja puoli vuotta.
Huonekaverini, joka on noin kypäräni kokoinen, on syönyt tänään jo kuusi jäätelöä.
Brittiläisen Johnin kanssa on ollut mukava treenata, sillä hänkään ei taida itse olla yhtään minkään tasoinen miekkailija, vaikka valmentaakin ammatikseen.
Täällä on kahdesta maasta kaksi osallistujaa. En tiedä ollenkaan siitä, kuka heidät kustantaa tänne, mutta ainakin joillekin tahoille näyttää olevan mahdollista lähettää näille leireille useampi tyyppi.






3.9

Harjoituksia:
- Miekkailija A tekee “tunnusteluliikkeen” (esim. hyökkäys, teränlyönti tms.). B reagoi. Seuraavassa vaiheessa A hyödyntää oppimaansa ja suorittaa onnistuneen piston. HUOM! Oikea liike suoritettava jo toisella kertaa, sillä “hyvä miekkailija ei tee samaa reaktiota useammin kuin kahdesti”.
- Ripostipeli eri etäisyyksiltä: ensin pelkällä kädenliikkeellä, sitten syöksyillä, kolmannessa vaiheessa liikkeen kanssa. Ensin harjoitellaan tekniikka kuntoon ilman että miekkailijat yrittävät osua. Toisessa vaiheessa toinen yrittää saada piston joko degagélla tai temmon muutoksella

Muuta opittua:
- Miekkailijan tunnusmerkki: kyky tehdä väistö.
- Videonauhojen perusteella on huomattu, että miekkailijalla saattaa olla hyökkäystä edeltäviä elkeitä.
- Videonauhojen analysointi paljastaa miekkailijan vikoja (esim. jos alle 70% hyökkäyksistä epäonnistuu, pitää miettiä, mikä on vikana).
- Valmisteluliikkeiden tehtävä on olla tunnusteluliikkeitä.



3.9 Aamutreeni

Harjoituksia:
- hyökkäyksiä yhdellä tempolla: suoraan, degagélla ja coupélla (vastustajan ollessa paikallaan tai edetessä)
- hyökkäyksiä kahdella tempolla (compoused attacks): teränlyönti, sidonta, valehyökkäyksellä
- hyökkäyksiä kolmella tempolla (combined attacks): teränlyönti-degagé-coupe, vale-välttö-vältti
- suora hyökkäys neljässä eri tilanteessa: vastustajan edetessä, hyökkäyksenä valmisteluun (…joka tehtiin terää heiluttamalla), remisénä ja vastahyökkäyksenä vastustajan hyökkäyksen jäädessä lyhyeksi

Huomattavaa harjoituksista (kerättynä sitä, mitä minulta korjattiin)
- käden täytyy päätyä oikeaan paikkaan, kun pisto tulee kädenliikkeiden jälkeen (kunnon siksti)
- coupe ranteella, ei kyynärvarrella

Yleistä korjattavaa minulta (ei varmaa mitään uusia asioita, ihan sitä varten silti kirjoitan, että jos näitä asioita sattuisi olemaan meillä muillakin oululaisilla…)
- käden täytyy palautua kunnolla sikstiin varoasentoon palatessa
- vasen jalka ei oikene syöksyssä (ylläri!)
- vasen polvi ei osoita tarpeeksi ulospäin varoasennossa

Muuta opittua:
- Venäjällä tekniset ja taktiset harjoitukset erotetaan. Harjoituksissa treenataan tekniikkaa, taktiikka on vain ottelutilanteeseen sopiva termi.































Tactical division of fencing actions:

Preparatory attacks:

- recognizing
- disguising action
- feeding false informaation
- drawing reaction
- maneovering

Actual attacks: Huom. Lyönti, sidonta yms. vain tapoja!!

- offensive
-attacks -(contra)riposte -reprise, redoublement, remise -vastahyökkäys ajassa

- offensive-defencive
-ligne -vastahyökkäys

- defencive
-väistö -etäisyyden avulla puolustautuminen (karkaaminen alta pois) - vartaloväistöt

Edellä olevat taktiset liikkeet voi suorittaa joko

- suunniteltuina
- first intention -second intention

- puoliksi suunniteltuina
- suunnitelman muutos -”an unknown”: idea syntyy vasta taistelutilanteessa juuri ennen suoritusta

- vaistonvaraisesti (spontaanisti)

Pahoittelen kielen vaihtelua, tekstinkäsittelyohjelman kanssa meni hermot kesken kaavion tekemisen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti