torstai 10. syyskuuta 2009

10.9

10.9

Harjoituksia:
- Teränlyönti sisäpuolelle askeleella, syöksy. Seuraavassa vaiheessa teränlyönti, engagé, syöksy.
- Sama kvarttisidonnalla. Huom! Sidonassa molempien terien keskikohdat vastakkain, hyökkääjän terä liukuu 5 - 10 senttiä puolustajan terää pitkin.
Huom! Aloitettava tarpeksi hitaasti ja kiihdytettävä vauhtia.

- A ottaa siistisidonnan askeleella (B vastaavasti perääntyy askeleen) ja jatkaa priimiin ja pistää ylälinjaan. Coupé mahdollinen. Huom. Priimin oltava matala ja osoitettava vastustajaa.
- Kokeiltiin samaa sekondilla ja enveloppementilla.
Huom. B voi ottaa välillä väistön askeleella eteenpäin, jotta miekkailijat oppivat toimimaan monissa tilanteissa!


Tenoria:

Opari
- Opari on tärkein oppimisen muoto.
- Tekniikka, taktiikka, fysiikka, mentaaliset hommat
- Esimerkkinä taktiikan kehittämisestä venäläismiekkailija, joka teki teränlyönnin väärin vetämällä kättä hieman koukkuun lyönnin jälkeen. Valmentaja kehitti tästä omalaatuisuudesta miekkailijan vahvuuden.

Valmentamistekniikka ja virheiden välttäminen
- Valmentajan ei tarvitse pysyä varoasennossa.
- Valmentajan ja valmennettavan etäisyyden ei tarvitse olla yhtä pitkä kuin harjoituksissa.
- Miekkailijan terän asentoa, kädenojennusta ja liikkumista on tarkkailtava.
- Valmentajan on jäljiteltävä vastustajan reaktioita; eli vastustajan miekkaan ei saa syöksyä. Kun valmentaja tarjoaa pistopaikkaa tulemalla eteenpäin (esim. vastahyökkäyssignaali), on varottava liikaa kyyristelyä. Jos valmentaja ei uhkaa kunnolla terällä, miekkailija oppii tekemään väistöjä myös valehyökkäyksiin.
- Valmentajan miekan oltava suurimman osan ajasta ylälinjassa. Miekkailijoillakin on.
- 65% liikkeistä pitäisi aloittaa valmentajan antamasta signaalista, 35% tapauksissa miekkailijalla pitäisi olla aloite. Toki osuudet riippuvat muun muassa miekkailijasta.
- Pätee myös ryhmäharjoituksiin: valmentajan on saatettava miekkailijan tietoon tämän tekemät perusvirheet ja yritettävä korjata ne.

- Valmentajan on osattava opettaa monen tasoisia miekkailijoita ja tunnettava monenlaisia harjoituksia.
- Harjoituksia on varioitava miekkailijan mielenkiinnon ylläpitämiseksi ja tekniikan kehittämiseksi.
- Naiset ovat valmentajina kuulemma kykenemättömiä antamaan vaativia ja haastavia opareita esimerkiksi lämmittelytarkoituksiin :O Hmm, onkohan tämä nyt raaka totuus naisten fyysisestä huonommuudesta vai julmaa sovinismia?
- Oparien määrästä: kaksi viikossa hyvä aloittelijasta alkaen. Heh.
- Oppilalla oltava aina sama valmentaja - hyvät miekkailijat voivat satunnaisesti saada tunteja myös muilta erikoistilanteissa.
- Valmentajan muutos voi aiheuttaa miekkailijan väliaikaisen heikentymisen ja noin 6-24 kk taantuman taidoissa, jos valmentajan tyylit ovat erilaiset (eri koulukunnat). Mietin tätä meidän harjoittelun kannalta, ja minusta meidän monen valmentajan systeemin pitäisi toimia, sillä kaikkien valmennustyyleillä on samat perusteet. Tietenkin oparivalmentajan pitäisi pysyä samana. Toisaalta ehkä meillä valmentajilla pitäisi olla enemmän kommunikaatiota keskenämme. Esimerkiksi se Wikin miekkailijaluokittelu pitäisi herättää henkiin, jotta miekkailijan parissa työskentelevät valmentajat voisivat paremmin kehittää harjoittelijoita.

Video (Tyshler Fencing School): Onkohan tätä videota joskus katsottu tai tästä puhuttu? Video ihan perusliikkeitä opettavista harjoituksista.
- Varoasento: 1. kyykkyjä aloitusasennossa päkiöiden varassa, 2. kyykkyjä varoasennossa päkiöiden varassa, 3. jalkojen nosteleminen vuorotellen varoasennossa (matalalle/korkealle), 4. hyppyjä varoasennossa (hypyissä jalat suoristuvat), 5. kävelyä, välissä varoasento, 6. paluu varoasentoon syöksyyn päättyvän liikesarjan jälkeen
- Askeleet: 1. askelia eteen ja taakse, 2. askel eteen: hidas etujalka, nopea takajalka, 3. molempien jalkojen nostaminen korkealle askeltaessa,
- Syöksy: 1. joustot syöksyssä, 2. syöksyjen uusintoja - jokaisen syöksyn välissä kyykky, 3. syöksyjä, joiden välissä jalat käyvät yhdessä, 4. syöksy ilman jalkoja: etukäsi + takakäsi, 5. syöksyn jälkeen paino takajalan varaan ja uusi syöksy

Muuta:
- Oon tässä ehkä hiljalleen sisäistämässä sen, että valmentajalla pitäisi olla aika kattava kuva oppilaansa tyylistä ja erityistarpeista. Että valmentajalla pitäisi olla mahdollisuus ensiksikin seurata oppilastaan otteluissa sekä opareilla pitkällä aikavälillä ja toiseksikin valmentajalla pitäisi olla jatkuva suhde oppilaaseensa ja hallinta tämän harjoittelusta.
- Jalkaan sattu aamulla niin, että ei voinu tehdä mittään. Sain jäitä, ja se meni ohi. Koitin ottaa iltapäivällä mahollisimman rennosti varalta.
- Kukin mielestä oli ihme, kun tajusin, mitä pitää tehdä vasta kolmannella yrittämällä. Loukkaannuin vähän.
- Viereisessä puistossa toimii langaton netti. Jos minusta ei kuulu pariin päivään mitään, oon menny nettikahvilan sijasta puistoon ja minut on ryöstetty.
- Saan koko ajan vaan friteerattua juustoa kasvisruoaksi, ja jatkuva juuston syöminen aiheuttaa minulle finnejä.
- Oisin kyllä voinu syödä yksin sen valkosuklaadaimkakun. En oo käyttäny täällä miekkailuhousuja. Kotona ne ei kyllä mee enää jalkaan kahen kuukauden juustokuurin jälkeen.
- Alec näkee moottoriteillä tappavia kissoja (“killing cats”), jotka eivät ole osanneet väistää autoja.
- Miksi väsyttää?
- Väsyttääköhän juustoruokavalio?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti